Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Laat dan hier je e-mailadres achter
2023: Het Rosarium Van Esser
2024 Herenboeren "Land van Weert"
Oogstfeest 2024: In het Slichtenhof
Voorbeelden van onze jaarlijkse workshops zijn curry maken en fermenteren. Fermenteren is een manier om de oogst te bewaren voor later.
Elk jaar organiseren we een lezing over een, uiteraard, ecologische onderwerp. Bijvoorbeeld over het gebruik van biologische bloembollen en manieren om regenwater in je tuin vast te houden. Zodat je de periode kunt verlengen dat er bloemen bloeien. En je met wateropslag het effect van extreme hitte kunt temperen.
Alexander Kerbusch gaf ons een andere kijk op moestuinieren. In plaats van het inbrengen van meststoffen van buiten is het slimmer om met groenbemesters te werken.
In mei bezochten we twee voedselbossen in Nederland: een 10 jaar oud voedselbos in Beek (NL) en een piepjonge aanplanting in Ell (NL). Tussendoor genoten we van een picknick (met eigen eten en drank).
We delen onze ervaringen van het voorbije tuinjaar. Welke teelten waren goed, welke gewassen vielen tegen?
Onze bekende planten/zaden geef- en ruiltafel is een vast onderdeel van elke tuinbespreking. Dus, heb je overschotten van zaad, stekken, plantgoed, vruchten… breng het gerust mee en voorzie het van naam. Je maakt er iemand blij mee.
Ook vertelt een van onze leden of gastbezoekers over zijn/haar (ecologische) hobby. Zo leerden we bijvoorbeeld over prints of afdrukken maken met bladeren en kruiden.
Wie is al begonnen in de tuin en met welke zaden of stekken?
VELT lid Tiny vertelt ons over het drogen van planten en kruiden met de voedseldroger/dehydrator.
Kruiden op basis van bv. knolselder of chayote. Gedroogde appeltjes, paprika, tomaten. Teveel om op te noemen. We kregen er ook tips voor verwerking in gerechten bij.
Ook als je (nog) geen lid van VELT bent, ben. je van harte welkom bij onze halfjaarlijkse tuinbesprekingen.
Hoe zorgen we voor een klimaatrobuuste voedselproductie, vandaag én in de toekomst? VELT Maasoeter, VELT Kinrooi en TrioBio tonen 3 inspirerende films die een andere kijk op voedsel bieden.
Lees hieronder welke films we geselecteerd hebben.
Direct naar Programma & aanmelden? Klik dan op deze link
(Nederlands gesproken)
Een groepje stedelingen gaat op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag met het realiseren van een droom. Werkend in de tuin zien ze hoe het wemelende leven onder het maaiveld onmisbaar is voor het voortbestaan van het bovengrondse leven.
Onder het Maaiveld toont de ongeziene gemeenschap van wortels, larven,
schimmels die zich onder onze voeten bevindt. In de afgelopen decennia zijn we altijd meer ‘ontworteld’. Deze film brengt ons een stukje terug naar de aarde.
Verbinding met de natuur // ecologisch bewustzijn // moestuinieren
(Nederlands gesproken)
De boeren en boerinnen in Bomen op mijn land weten waarvoor ze het doen. Vol liefde voor het vak delen ze hoe de natuur deel uitmaakt van hun landbouwpraktijk.
Je hoeft niet spiritueel te zijn om te voelen dat deze voorbeelden van boslandbouw bruisen van de energie. Monocultuur en uitgeputte bodems? Dat kan anders!
Boslandbouw // natuur en landbouw hand in hand // biodiversiteit en
voedselzekerheid
(Engels gesproken, Nederlands ondertiteld)
The Seeds of Vandana Shiva vertelt het opmerkelijke levensverhaal van de Ghandiaanse eco-activist en agro-ecoloog Vandana Shiva.
We krijgen zicht op de bepalende gebeurtenissen die haar tot de moderne revolutionair maakten die ze vandaag is. Al veertig jaar strijdt ze tegen de chemisch
afhankelijke en winstgedreven landbouwsector.
De film onthult hoe
multinationals zoals Monsanto vastberaden strijden om de controle over zaden - want daar ligt de macht over ons voedsel. Vandana Shiva toont dat de enige weg vooruit voor de toekomst van voedsel ecologisch, duurzaam
en biodivers is.
Zaden // eco-activisme // machtige lobby's
Copyright © 2024 velt-kinrooi.be - Alle rechten voorbehouden
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.