VELT Kinrooi
  • Home
  • Kalender
  • Activiteiten
  • Recepten
    • Groenten
    • Noten en zaden
    • Fruit
    • Wildpluk en champignons
  • Varia
  • Contact
  • Meer
    • Home
    • Kalender
    • Activiteiten
    • Recepten
      • Groenten
      • Noten en zaden
      • Fruit
      • Wildpluk en champignons
    • Varia
    • Contact
VELT Kinrooi
  • Home
  • Kalender
  • Activiteiten
  • Recepten
    • Groenten
    • Noten en zaden
    • Fruit
    • Wildpluk en champignons
  • Varia
  • Contact

Heb je een van deze recepten uitgeprobeerd? Stuur ons een foto om het recept te illustreren.

Heb je een van deze recepten uitgeprobeerd? Stuur ons een foto om het recept te illustreren.

Heb je een van deze recepten uitgeprobeerd? Stuur ons een foto om het recept te illustreren.

Heb je een van deze recepten uitgeprobeerd? Stuur ons een foto om het recept te illustreren.

Heb je een van deze recepten uitgeprobeerd? Stuur ons een foto om het recept te illustreren.

Heb je een van deze recepten uitgeprobeerd? Stuur ons een foto om het recept te illustreren.

Groenten

Boerenkool

Seizoensgroenten

Boerenkool

Boerenkoolchips

Pesto van boerenkool

Courgette

Seizoensgroenten

Boerenkool

Courgette cake

Courgette jam

Courgette pizza

Zoetzuur van courgette

Pompoen

Seizoensgroenten

Seizoensgroenten

Pompoenwafels 

Pompoen chutney

Pompoensoep

Seizoensgroenten

Seizoensgroenten

Seizoensgroenten

Flan van seizoensgroenten


Snijbiet

Snijbiet

Snijbiet

Knapperige snijbiet

Tomaat

Snijbiet

Snijbiet

Spelt spaghetti met tomaten en amandel

Tomaten Ketchup

Olijven

Snijbiet

Olijven

Olijf-gehaktballetjes met kaas

Boerenkool

Boerenkool chips

Boerenkool chips 2

Boerenkool chips 2

Bereiding:  

  1. De boerenkool wassen, van stengels en in kleine stukken scheuren, en drogen 
  2. Een klein beetje olijfolie mengen met beetje tamari 
  3. Met de hand goed door de boerenkool mengen. 
  4. Een lepel gomassio (of wat geroosterde sesamzaadjes met zout) er door mengen 
  5. Op een platte schaal in de magnetron zetten tot ze knapperig zijn (+/- 5 minuten, hangt af van de dikte van de bladeren) Als ze bijna klaar zijn even omhusselen. 

Bron: Mia Smeets 

Boerenkool chips 2

Boerenkool chips 2

Boerenkool chips 2

Ingrediënten:  

  • hele gewassen bladeren van de boerenkool (harde nerven eruit snijden) 
  • kokosolie of ghee 
  • kruiden naar smaak, bijvoorbeeld: zout, kerrie, cayennepeper of paprika 
  • bakplaat met bakpapier 


Bereiding: 

  1. verwarm de oven voor op ca. 150 graden 
  2. scheur het boerenkoolblad in stukjes. En maak deze in de sla centrifuge of tussen schone theedoeken helemaal droog. 
  3. doe de stukjes met de gesmolten kokosolie of ghee in een kom of diepvrieszak. Masseer de groente totdat die overal (ook in de krulletjes) licht met de ghee is bedekt. 
  4. verdeel de chips over de bakplaat zodat ze niet op elkaar liggen. bak alles 10-20 minuten tot de chips bros worden. Niet bruin laten worden want dan wordt de smaak bitter. 


Deze verrassend lekker en eenvoudig te maken chips kun je ook maken met knolselderij, rode bieten of pastinaak. Schaaf deze tot maximaal 0,5 mm. 

Boerenkoolpesto

Boerenkool chips 2

Boerenkoolpesto

Ingrediënten:  

  • 100g afgekoelde geblancheerde boerenkool 
  • 30 g walnoten 
  • knoflook 
  • 30 g harde kaas 
  • sap van ½ citroen 
  • 100 tot 150 ml olie 


Bereiding: 

  1. Meng noten, knoflook en kaas in de mixer (blender) tot een tamelijk fijne korrelstructuur. Voeg dan olie en citroensap bij en mix goed tot een gladde massa. 
  2. Voeg als laatste de boerenkool beetje bij beetje bij en mix alles goed. Ik gebruik geen peper en zout maar dat kan naar eigen smaak toegevoegd worden. 

Bron: Mia Smeets+  

Naar boven

Courgette

Courgette Cake

Courgette Cake

Courgette Cake

Ingrediënten: 

  • 2 grote eieren 
  • 125ml plantaardige olie 
  • 85g bruine suiker 
  • 350g courgette (geraspt) 
  • 15ml vanille extract 
  • 300g bloem 
  • 2 theelepels kaneel 
  • 1/4 theelepel nootmuskaat 
  • 1/2 theelepel bicarbonaat 
  • 1/2 theelepel bakpoeder 
  • 85g walnoten 
  • 140g rozijnen  


Bereiding  

  1. Klop de eieren met de olie en de suiker. 
  2. Voeg de courgette en de vanille toe. 
  3. Meng in een andere kom, alle andere ingrediënten met een snufje zout.  
  4. Voeg de droge ingredienten toe aan de natte.  
  5. Giet in een bakvorm . 


Temperatuur: 180 graden Celcius 

Baktijd: 60 minuten 


Bron: Hayley 

Courgettejam

Courgette Cake

Courgette Cake

Ingrediënten: 

  • 1 kg courgettes 
  • 1/8 liter citroensap 
  • Ca. 1,2 kg geleisuiker 
  • 20 gr. Verse geschilde en geraspte gemberwortel 
  • Geraspte schil van een verse citroen 


Bereiding: 

  1. Was de courgettes en rasp ze fijn. 
  2. Meng het citroensap erdoor. 
  3. Voeg hetzelfde gewicht aan geleisuiker toe. 
  4. Alles goed dooreenroeren. 
  5. Roer de geraspte citroenschil en de gember erdoor. 
  6. Laat afgedekt 1 uur trekken. 
  7. Al roerend aan de kook brengen en 4 minuten borrelend laten doorkoken 
  8. Proef en test of de geleij goed stijf wordt, zo niet: langer laten koken 

Courgette zoet-zuur

Pizza met een bodem van courgette

Pizza met een bodem van courgette

Ingrediënten: 

  • 1 kg courgette -schoongemaakt en in stukjes gesneden gewogen
  • 2 grote uien
  • 3 eetlepels zout
  • 1/2 liter (natuur)azijn kan ook witte wijnazijn erin doen
  • 300 gram kristalsuiker
  • 3 theelepels mosterdzaad
  • 2 theelepels kurkuma/geelwortel (Tip: begin met 1 theelepel)
  • 1 theelepel dillezaad
  • laurierblaadjes
  • jeneverbessen


Bereiding:

  1. Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf.
  2. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan 1cm dik.
  3. Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen.
  4. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover.
  5. Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan.
  6. Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken.
  7. Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit enkele minuten koken en voeg de groenten toe.
  8. Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten koken.
  9. Doe onder in de schone potten 1 laurierblaadje en 2-4 jeneverbessen, daarna de groenten, vul de potten tot de rand met het kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten.
  10. Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen.
  11. Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen.
  12. Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken.

Tip; Ik doe er altijd 1 rode en een groene paprika bij voor de smaak en de kleur.


Bron: Ellen

Pizza met een bodem van courgette

Pizza met een bodem van courgette

Pizza met een bodem van courgette

Ingrediënten:

pizzabodem 

  • 2 courgettes, ongeveer 20 cm groot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • 6 eetlepels havermout
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 snuif paprikapoeder/ 1 snuif zwarte peper

beleg

Snoeptomaatjes, rucola, fijngesneden rode ui, bolletje mozzarella, tomatensaus, zwarte peper, tonijn uit blik of pancetta of … eigen invulling!


Bereiding: 

  1. Rasp de ongeschilde courgettes en laat uitlekken. Duw zoveel mogelijk vocht eruit.
  2. Pers of snipper de knoflook.
  3. Snij ui en tomaatjes. Snij of scheur de mozzarella in stukjes.
  4. Verwijder het vocht van de tonijn.
  5. Verwarm de oven voor op 180° C.
  6. Mix de courgette met de havermout, de bloem, de eieren, 1 eetlepel olie, knoflook.
  7. Kruid met peper, oregano en paprikapoeder.
  8. Bedek de ovenplaat met bakpapier en besprenkel met 1 lepel olie.
  9. Giet telkens een kleine pollepel deeg op het bakpapier en smeer open tot ongeveer 0,5 tot 1cm dikte. Laat wat ruimte tussen de rondjes deeg. Bak 15 min. in de voorverwarmde oven. Draai de pizzabodems om en bak nog 10 min.
  10. Haal uit de oven en verdeel er de saus over. Beleg met rode ui, tomatenstukjes, tonijn of pancetta en mozzarella. Kruid met wat peper en steek nog 5 min. in de oven. Voeg nadien rucola toe.

Tip Als het deeg te vloeibaar is, voeg ei of bloem of havermout bij. Probeer het uit !!! Ik gebruik boter i.p.v. olie om het bakpapier in te smeren.
Deze pizzabodems kunnen perfect in de diepvriezer bewaard worden.


Bron: Mia

Naar boven

Pompoen

Pompoensoep

Wafels van pompoen

Pompoen chutney

Ingrediënten:

  • 1 kleine pompoen
  • 1 rode ui
  • 3 eetlepels boter of olijfolie of kokosolie
  • 1/2 liter kruidenbouillon
  • zout en peper naar smaak
  • 1/2 theelepel kummel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 125 dl room


Bereiding:

  1. Verdeel de pompoen in vieren, en verwijder grove plekken en de pitten (met een lepel). Snij de pompoen in kleine blokjes.
  2. Pel de ui en hak deze fijn. 
  3. Verhit 2 eetlepels boter/olijfolie/kokosolie in een pan en bak hierin de ui glazig en bak de blokjes pompoen kort mee. Schenk er dan de bouillon op en breng op smaak met peper,zout en kummel. 
  4. Pel de knoflook en pers uit boven de pan. Laat de pompoenstukjes op een laag vuur in circa 15 minuten zachtjes gaar koken.
  5. Verhit een lepel boter/olie/kokosolie en rooster hierin kort de 
  6. pompoenpitten. Strooi er wat zout over.
  7. Pureer de pompoensoep en voeg de room toe.
  8. Dien op met de geroosterde pompoenpitten en eventueel wat dille groen.
  9. Je kunt met pompoen eindeloos variëren door bijvoorbeeld pastinaak, gember, wortel aan de soep toe te voegen. 


Bron: Welzijnspraktijk THANDA (komt uit een Oostenrijks kookboek)

Pompoen chutney

Wafels van pompoen

Pompoen chutney

Ingrediënten: 

  • 2 kg pompoen
  • 1kg moesappelen
  • 500 g ajuinen
  • 500 g suiker
  • 3,5 dl azijn
  • zout
  • Neteldoekje met daarin wat peperkorrels en foelie.


Bereiding:

  1. Eén dag vooraf de pompoen in kleine stukken snijden, bestrooien met zout en in laagjes gestapeld laten trekken tot de volgende dag.
  2. De volgende dag de pompoen, appels, ajuinen en de neteldoekje samen  koken tot een zachte massa. 
  3. Dan azijn en suiker toevoegen en zachtjes laten koken tot de dikte van jam.
  4. Neteldoekje  verwijderen en de chutney in potten doen.


Bron: Monique 


Wafels van pompoen

Wafels van pompoen

Wafels van pompoen

Ingrediënten: 

  • 750 g gekookte, afgekoelde en gemixte pompoen 
  • 200g gesmolten boter 
  • 4 eieren: eigeel en eiwit apart houden 
  • 375 g suiker 
  • 2 pakjes vanillesuiker 
  • ½ kg gezeefde bloem 
  • 2 afgestreken theelepels bakpoeder 


Bereiding: 

  1. Meng alle ingrediënten tot een deeg behalve het eiwit.  
  2. Klop het eiwit stijf en schep het er voorzichtig onder.  
  3. Voeg eventueel wat stukjes okkernoot toe.  
  4. Deze wafels moeten wel wat langer bakken. 

Naar boven

Seizoensgroenten, Snijbiet

Flan van seizoensgroenten

Flan van seizoensgroenten

Flan van seizoensgroenten

Voor 4 personen 

Ingrediënten voor het deeg:

  • 500 g speltmeel 
  • 250 g kwark 
  • 100 ml zonnebloemolie  of olijfolie. 
  • 1 tl wijnsteen bakpoeder 
  • 1/2 tl galgant, 1/2 tl zout 


Bereiding van het deeg:

  1. Alles met elkaar vermengen en goed kneden tot een luchtig geheel ontstaat.  
  2. Het deeg 2 tot 3 uur in de ijskast zetten 


Ingrediënten voor de vulling:

  • 150 g bergkaas 
  • 500 g groenten van het seizoen (naar smaak) 
  • boter voor het bakblik 
  • 250 g slagroom 
  • 3 eieren 
  • 1 mespunt nootmuskaat, 1/2 tl galant, zout, tijm  


Bereiding: 

  1. Kaas raspen 
  2. groenten schoonmaken, wassen en snijden 
  3. bakblik invetten met boter 
  4. slagroom, eieren, nootmuskaat, galgant, zout vermengen tot een romig geheel  
  5. de bergkaas erdoor heen roeren 
  6. oven voorverwarmen op 180 graden 
  7. het deeg uitrollen op een met meel bestrooide oppervlakte 
  8. het bakblik met het deeg bekleden 
  9. de gemengde groenten erin scheppen en het beslag erover heen verdelen 
  10. met tijm bestrooien 
  11. het bakblik in het midden van de oven zetten en in ongeveer 50 minuten bakken.    


Bron: kookboek van Hildegard von Bingen (Welzijnspraktijk THANDA)

Knapperige snijbiet

Flan van seizoensgroenten

Flan van seizoensgroenten

Ingrediënten: 

  • 1000 g snijbiet
  • 4 tenen knoflook fijn gehakt
  • 2 ui gesnipperd
  • handje geroosterd pijnboompitjes
  • peper en zout
  • 2 el olijfolie


Bereiding: 

  1. Snij de stengels van de snijbiet los van de bladeren. De stengels hebben wat langer nodig in de wok dus handiger om die apart te doen.
    Vervolgens snij je de stengels in stukjes en de bladeren rol je even op en snij je vervolgens in repen.
  2. Verhit de wok met de olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook tot glazig.
  3. Voeg de stengels van de snijbiet toe.. Roerbak vijf minuten, tot ze knapperig maar wel wat zachter zijn. 
  4. Voeg het blad toe en bak dit mee tot het blad geslonken is (beetje zoals spinazie)
  5. Breng op smaak met zout en peper en strooi voor het serveren de pijnboompitjes eroverheen.


Bron: Carla 

Naar boven

Tomaat

Oma's tomatenketchup

Ingrediënten: 

  • 2 eetl. marinade kruiden 
  • 24 rode tomaten, gepeld en in blokjes 
  • 12 appels, geschild, zonder klokhuis en in blokjes gesneden 
  • 6 uien, in blokjes gesneden 
  • 1 rode paprika, zonder zaadjes en in blokjes gesneden 
  • 1 groene paprika, zonder zaadjes en in blokjes gesneden 
  • 500 ml (2 kopjes) witte azijn 
  • 1,25 liter (5 kopjes) suiker / *je kan suiker met stevia vervangen* 
  • 2 eetl. zout 


Bereiding: 

  1. Plaats de marinade kruiden in een kaasdoek. 
  2. Doe alle ingrediënten in een grote pan met dikke bodem. 
  3. Breng al roerend aan de kook. Laat sudderen op een matig vuur gedurende 1 uur en 15 minuten, onafgedekt, af en toe roeren. Het teveel aan water afgieten. 
  4. Giet het mengsel in hete gesteriliseerde potten. Laat afkoelen in de koelkast. 

Bron: Catherine 

Speltspaghetti met tomaten

Voor 4 personen 

Ingrediënten:

  • 4 knoflooktenen 
  • 500 g aromatische tomaten 
  • 100 g geroosterd amandelschaafsel 
  • 2 el olijfolie 
  • zout 
  • peper 
  • 1 schepje rietsuiker 
  • 300 g spelt spaghetti 
  • 10 tot 12 blaadjes basilicum 


Bereiding: 

  1. knoflook schoonmaken en grof fijnhakken 
  2. tomaten wassen, groene kern verwijderen en in kleine stukken snijden 
  3. amandelschaafsel in een steelpan zonder vet licht roosteren en laten afkoelen 
  4. olijfolie verhitten in een diepe pan op een lage temperatuur 
  5. knoflook daarin glazig laten verdampen (niet laten bakken) 
  6. tomatenstukjes toevoegen en bij een lage temperatuur blijven omroeren en laten inkoken. 
  7. op smaak brengen met zout, peper en rietsuiker 
  8. de spelt spaghetti bereiden zoals staan aangegeven in water waar een beetje bouillonpoeder is toegevoegd 
  9. afgieten en laten uitlekken 
  10. schep de spaghetti in een diep bord en verdeel de tomatensaus er over 
  11. strooi het amandelschaafsel eroverheen en garneer met de verse basilicumblaadjes 


Bron: kookboek van Hildegard von Bingen (Welzijnspraktijk THANDA)

Naar boven

Olijven

Olijf-gehaktballetjes met kaas (ALV 2025)

Ingrediënten: 

  • 150 g rundergehakt
  • 10 pitloze zwarte olijven
  • 2 pitloze groene olijven
  • 1 el kappertjes
  • ½ sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g belegen kaas
  • Paneermeel
  • 1 el olie
  • 1 el boter

Bereiding: 

  1. Hak de olijven en kappertjes fijn; snipper de sjalot en pers de knoflook.
  2. Kneed het gehakt met de olijven, kappertjes, knoflook, sjalot , zout en paper. 
  3. Verdeel in 8 delen. Verdeel ook de kaas in 8 blokjes.
  4. Steek in elk deel gehakt een blokje kaas en rol 8 balletjes (grootte= walnoot).
  5. Strooi paneermeel op een bord en rol er de balletjes door.
  6. Verhit olie en boter in een pan en bak de balletjes circa 6 minuten rondom bruin.
  7. Lekker met knoflookmayonaise.

Bron: Riny Jetten   

Naar boven

Copyright © 2025 velt-kinrooi.be - Alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van cookies.

We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.

AfwijzenAccepteren