VELT Kinrooi
  • Home
  • Kalender
  • Activiteiten
  • Recepten
    • Groenten
    • Noten en zaden
    • Fruit
    • Wildpluk en champignons
  • Varia
  • Contact
  • Meer
    • Home
    • Kalender
    • Activiteiten
    • Recepten
      • Groenten
      • Noten en zaden
      • Fruit
      • Wildpluk en champignons
    • Varia
    • Contact
VELT Kinrooi
  • Home
  • Kalender
  • Activiteiten
  • Recepten
    • Groenten
    • Noten en zaden
    • Fruit
    • Wildpluk en champignons
  • Varia
  • Contact

Noten, zaden en granen

Kastanje

Kastanje

Kastanje

Kastanjesoep

Kokos

Kastanje

Kastanje

Wortel-kokos pannekoek

Havermout-banaan-kokoskoekjes


Noten

Kastanje

Noten

Notenkoek


Haver

Haver

Noten

Havermoutkoekjes


Linze

Haver

Linze

Linzenpaté


Spelt

Haver

Linze

Speltburger

Speltspaghetti met amandel


Kastanjes

Herfstsoep  (k4)

Ingrediënten: 

  • 300 g schoongemaakte en gekookte kastanjes 
  • 100 g knolselder 
  • 1of 2 teentjes knoflook 
  • 25 g gehakte kervel 
  • 1/2 appel 
  • 100 g ajuin 
  • 1 bouillonblokje 
  • peper, zout 
  • olie / boter 

Kastanjes schoonmaken: 

  1. Doe de kastanjes in een grote kom water. De kastanjes die boven drijven moeten eruit want ze zijn wormstekig. 
  2. Snij elke kastanje in 4 stukken; nu kan je de donkerbruine schil er af doen. 
  3. Kook de kastanjes 10 tot 15 minuten. Ze verkleuren. 
  4. Laat even afkoelen. Nu kan je de bittere velletjes makkelijk verwijderen. 


Bereiding:  

  1. Stoof in de olie/ boter de ui, de  knoflook, de appel aan. Doe er de knolselder bij en laat even stoven.Voeg de kastanjes toe en het bouillonblokje in 1 liter/1,5 liter water. 
  2. Laat ruim 20 minuten zacht koken. 
  3. Mixer de soep. Proef, voeg peper en zout toe. Versier met kervel. 

Bron: Mia Smeets 

Naar boven

Kokos

Wortel-kokos pannekoek

Havermout-banaan-kokoskoekjes

Havermout-banaan-kokoskoekjes

Ingrediënten: 

  • 4 eieren 
  • 70 g amandelmeel/speltmeel (= een oergraan) 
  • 140 g wortel, geschild en geraspt 
  • 2 el en 2 tl geraspte kokos 
  • 12 blaadjes verse basilicum, in dunne reepjes gesneden 
  • 1 tl zout, vooral naar smaak 
  • vers gemalen peper, naar smaak 
  • kokosolie om in te bakken, de biologische extra vierge (niet ontgeurd) 


Bereiding:  

  1. Zet de pan op een laag vuur 
  2. Doe de eieren in een kom en klop ze op met wat zout en peper 
  3. Voeg het meel, de geraspte wortel, 2 el kokos en de basilicum toe 
  4. Meng alles goed door elkaar 
  5. Zet het vuur iets hoger en verhit de kokosolie in de pan. 
  6. Doe de helft van het mengsel in de pan en verdeel dit met een spatel over de bodem van de pan 
  7. Bak dit mengsel rustig totdat de bovenkant bijna gestold is 
  8. Draai de pannenkoek en bak de andere kant kort 
  9. Bestrooi met kokos en eventueel nog wat gesneden basilicum 

Variaties hartig: 

  1. vervang de wortel door geraspte courgette 
  2. laat de basilicum achterwege en gebruik dan eens kerrie 
  3. gebruik geraspte appel en kaneel of pompoen 
  4. ook lekker met een lente-uitje, sjalotje of extra ui 

Variaties zoet: 

  1. vervang de wortel door 1 banaan met kaneel en kokos 
  2. ook banaan met cacao en kokos is heel lekker 
  3. of met appel, rozijnen en kaneel 
  4. verse mango of ananas 
  5. voor een neutralere smaak kun je de geraspte kokos vervangen door kokosmeel. 

 

Bron: OERsterk koken van Jolanda Dorenbos en drs. Richard de Leth (Welzijnspraktijk THANDA)

Havermout-banaan-kokoskoekjes

Havermout-banaan-kokoskoekjes

Havermout-banaan-kokoskoekjes

Ingrediënten:

  • 120 gr havermout
  • 60 g geraspte kokos
  • 60 g kokosolie
  • 60 g walnoten (fijnhakken)
  • 1 grote flink rijpe banaan pletten
  • 2 eitjes
  • Enkele eetlepels gedroogde veenbessen
  • 40 g fijngehakte zwarte chocolade (85% cacao)


Bereiding:

  1. Meng havermout, kokos, koksolie, walnoten , banaan en eitjes door elkaar in een grote kom.
  2. Voeg veenbessen en chocolade toe en roer door.
  3. Plaats 10 minuten in de koelkast, draai dan bollekes van ongeveer 50 gr.
  4. Leg in bakvormpjes, die een beetje ingeolied zijn en plaats ongeveer 10 minuten in hete luchtoven van 180 graden (zelf even uitproberen, elke oven is beetje anders)

Bron: Hilde Aritz

Naar boven

Noten

Notenkoek

Ingrediënten: 

  • 6 eieren 
  • 300g suiker 
  • 300g zelfrijzende bloem 
  • 300g boter 
  • Okkernoten 

Bereiding: 

  1. Eieren en suiker schuimig kloppen. 
  2. Bloem ziften en de zachte boter toevoegen. 
  3. Noten hakken en bij het deeg voegen. 
  4. Ong. 45 min bakken op 150 graden. 

Bron: Rene en Josee  

Naar boven

Haver

Havermoutkoekjes

Ingrediënten: 

  • 400 g boter (margarine) 
  • 250 g suiker 
  • 150 g bloem 
  • 250 g havermout 
  • 5 eiwitten 
  • 1 pakje vanillesuiker 


Bereiding:  

  1. De eiwitten met de vanillesuiker tot sneeuw kloppen. De boter zacht laten worden en tot room kloppen. 
  2. Aan de geklopte boter de suiker, de gezeefde bloem en de havermout achtereenvolgens toevoegen. 
  3. De geklopte eiwitten voorzichtig onder het deeg spatelen. 
  4. Het deeg in een met bakfolie (of bakpapier of aluminiumfolie) bedekte ovenplaat brengen. 
  5. In een voorverwarmde oven gedurende 40 minuten bakken op 160 graden. 
  6. Dit baksel laten afkoelen op een rooster en voordat het koud is, de folie weghalen en in koekjes verdelen. 


Tips: 

  1. De aluminiumfolie insmeren met boter vergemakkelijkt nadien het verwijderen ervan. 
  2. De aluminiumfolie kan ook vervangen worden door bakfolie of bakpapier. Deze moeten niet ingevet worden. 
  3. Ik heb gebakken in een heteluchtoven. In een andere oven moeten temperatuur en / of de baktijd misschien aangepast worden. 


Bron: Mia Smeets 

Naar boven

Spelt

Speltburger

Voor 4 personen 

Ingrediënten:

  • 300 g speltvlokken (grof) of havervlokken 
  • 300 ml melk of water 
  • 4 eieren 
  • zout en peper naar eigen keuze 
  • 3 wortelen 
  • 1 kleine venkel 
  • 1 kleine courgette 
  • 1 ui 
  • 1 el roomboter 
  • peterselie 
  • bieslook 
  • salie 
  • tijm 
  • 1/2 tl galgant 
  • 1/2 tl quendel 
  • zonnebloemolie (gebruik koudgeperste, biologische zonnebloemolie in een glazen fles) of olijfolie 


Bereiding: 

  1. speltvlokken en melk laten inweken 
  2. eieren, zout, peper erbij toedienen en ongeveer 45 minuten laten staan 
  3. wortelen, venkel, courgette wassen en raspen 
  4. ui grof snijden, kruiden wassen en fijnsnijden 
  5. na 45 minuten de geraspte groenten vermengen met de speltmassa 
  6. boter in pan laten smelten en ui op klein vuur laten smoren 
  7. kruiden toevoegen en enkele minuten verder laten smoren 
  8. toevoegen aan speltmassa 
  9. peper, zout, galgant, quendel toevoegen en de massa goed doorroeren 
  10. burgers maken en aan beiden kanten ongeveer 4 minuten bakken in zonnebloemolie  
  11. je kan ook 300 gram rundergehakt toevoegen en 2 eieren minder gebruiken. 


Bron: kookboek van Hildegard von Bingen (Welzijnspraktijk THANDA)

Speltspaghetti met amandel

Voor 4 personen 

Ingrediënten: 

  • 4 knoflooktenen 
  • 500 g aromatische tomaten 
  • 100 g geroosterd amandelschaafsel 
  • 2 el olijfolie 
  • zout 
  • peper 
  • 1 schepje rietsuiker 
  • 300 g spelt spaghetti 
  • 10 tot 12 blaadjes basilicum 


Bereiding:

  1. knoflook schoonmaken en grof fijnhakken 
  2. tomaten wassen, groene kern verwijderen en in kleine stukken snijden 
  3. amandelschaafsel in een steelpan zonder vet licht roosteren en laten afkoelen 
  4. olijfolie verhitten in een diepe pan op een lage temperatuur 
  5. knoflook daarin glazig laten verdampen (niet laten bakken) 
  6. tomatenstukjes toevoegen en bij een lage temperatuur blijven omroeren en laten inkoken. 
  7. op smaak brengen met zout, peper en rietsuiker 
  8. de spelt spaghetti bereiden zoals staan aangegeven in water waar een beetje bouillonpoeder is toegevoegd 
  9. afgieten en laten uitlekken 
  10. schep de spaghetti in een diep bord en verdeel de tomatensaus er over 
  11. strooi het amandelschaafsel eroverheen en garneer met de verse basilicumblaadjes 


Bron: kookboek van Hildegard von Bingen (Welzijnspraktijk THANDA)

Naar boven

Linze

Linzenpaté

Ingrediënten: 

  • 100 g gedroogde linzen (bruine, gele of groene) 
  • 1 preistengel, ook het groen 
  • 3 tenen knoflook 
  • 1 el groenten bouillonpoeder 
  • 1 tl nootmuskaat 
  • 4 el olijfolie 
  • peper en zout 

Bereiding: 

  1. Meng de groentebouillon met een halve liter water.  
  2. Kook de linzen in de bouillon helemaal gaar en giet ze af.  
  3. Snipper de prei en de knoflook fijn en fruit in de olijfolie.  
  4. Voeg de linzen toe en drie eetlepels olijfolie.  
  5. Mix het geheel tot je een smeerbare paté hebt.  
  6. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. 
  7. Kruiden naar eigen smaak brengt een extra dimensie en variatie aan deze paté. 

Je kunt er een gehaktbrood van maken door het mengsel ongeveer 20 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven te bakken.  


Bron: Ecosmos (Welzijnspraktijk THANDA)

Naar boven

Copyright © 2025 velt-kinrooi.be - Alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van cookies.

We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.

AfwijzenAccepteren